Okosságok a konyhában

  Konyhai mértékegységek

 Liszt:
1 csapott evőkanál: 1,5 dkg
1 púpozott evőkanál: 2 dkg
1 kávéskanál: 3 g

Cukor:
1 csapott evőkanál: 1,5 dkg
1 púpozott evőkanál: 2 dkg
1 kávéskanál: 4 g

Só:
1 csapott evőkanál: 1,5 dkg
1 púpozott evőkanál: 2 dkg
1 kávéskanál: 7 g
1 késhegynyi: 4 g

Olaj:
1 evőkanál: 2 dkg

Búzadara:
1 evőkanál: 1,5 dkg
1 csapott evőkanál: 1,2 dkg

Tej:
1 evőkanál: 1,5 dkg

Edények űrtartalma:
1 bögre: 2 dl
1 vizespohár: 2-2,5 dl
1 borospohár: 1-1,5 dl
1 mélytányér: 2,5 dl

Fűszernövények a konyhában

Az ételek megfelelő ízesítése egyfajta művészet, ami abban rejlik, hogy kihozzuk az étel ízét, nem pedig abban, hogy a természetes ízt elnyomjuk a fűszernövények erős aromájával. Fűszernövényeket azért adunk az ételhez, hogy kihangsúlyozzuk annak ízét. Az egyes fűszernövények különféle ételekhez illenek, és ennek köszönhetően a főzés szórakoztató és izgalmas tevékenységgé válik.

Az alapvető konyhai fűszernövények:

Menta - különleges exotikus ízt ad az ételeknek. A mentalevél kitűnő adalék salátákba, de sütemények díszítésére is használhatjuk. Kiváló kiegészítő kevert italokba is.

Zsálya - erős és kifejező illata van. Kesernyés ízének köszönhetően jól illik a zsírosabb ételekhez, mert serkenti az epeképződést. Az összevágott levelek sertéshúshoz vagy kacsához illenek. A zöldségek közül a zsálya legjobban a paradicsomhoz, paprikához, babhoz és a padlizsánhoz illik.

Majoránna - a konyhában széleskörű felhasználásnak örvend. A krumpli, a sárgarépa, a káposzta és a zeller rendkívül ízletesek egy kis majoránnával. Kipróbálhatjuk sajthoz vagy halhoz is.


Kakukkfű - nem hiányozhat semmilyen „bouquet garni“-ből, töltelékből vagy pácból. Felaprított levelei levesekbe, halételekhez, húsfélékhez és baromfihoz adhatók, de illik a gombához, tésztafélékhez, a paradicsomhoz és a babhoz is.


Bazsalikom - valamennyi ételnek fűszeres ízt ad. A leveleket nem aprítjuk fel, hanem tépkedjük, és levesekbe, halételekhez, tojáshoz és vadhoz adjuk.


Babérlevél - a főzés legelején adjuk az ételhez. Kifejező fűszeres ízt ad a levesnek vagy a főzeléknek.


Koriander - többféle célra használható fűszernövény. Tegyünk a levesbe, a baromfihoz, a zöldséghez vagy a salátához egy marék felaprított friss korianderlevelet. Próbáljuk a korianderlevelet vagy a növény zöld magját curryhez hozzáadni.


Édeskömény - kifejezőbb illata van, mint a kapornak, az íze pedig az ánizséhoz hasonlít. Nagyon jól illik a halhoz, próbálja meg a halat az édeskömény száraz ágai felett grillezni.


Fokhagyma - kifejezőbb aromája van, mint a hagymának. Levesekbe, halételekhez, sült bárányhoz, húsfélékhez és baromfihoz, de tésztafélékhez is illik. Kiválóan alkalmas pácok készítésére.


Gyömbér - csípős és kifejező íze van, amelynek köszönhetően elsősorban a kínai és indiai ételekbe illik.


Kapor - finom, de átütő illata van. Felaprított levelei salátákhoz, zöldséges ételekhez adhatók (rendkívül ízletes nagyobb cukkínivel, paradicsommal, céklával és káposztával).


Petrezselyem - a legsokoldalúbb konyhai fűszernövény, jellegzetes kifejező illata van. Szárának erősebb illata van, mint levelének, ezért a szárat a főzelékhez vagy páchoz használjuk. Leveshez, halhoz, húsfélékhez és baromfihoz frissen felaprított petrezselyemzöldet használunk.


Rozmaring - nagyon erős és aromatikus fűszernövény. A sült bárány alá vagy sült csirkébe egész ágakat tegyünk.
 

 

 

0.016 mp