Dobálós hordós savanyúság

 Hordós savanyúság 60 literes hordóhoz

  • Ha 30 literes a hordód? Felezd el a hozzávalókat....15 literes?....és így tovább!!!
  • 30 liter víz
  • 3 kg cukor / tehetsz többet, kevesebbet, ízlés szerint/
  • 1,5 kg só
  • 30gramm borkén
  • 30 gramm citromsav
  • 90 gramm timsó  ( bővebben a TIMSÓ-ról)
  • 100 gramm nátrium-benzonát
  • 4 liter 10 %-os ecet vagy 2 liter 20 %-os ecet
  • 1 csomag szemesbors
  • kapor
  • gyömbér
  • torma

    A hordóba tehetsz 
  • uborkát,
  • paprikát,
  • zöld paradicsomot,
  • bébi dinnyét,
  • karfiolt,
  • Egyszóval mindent amit savanyítani lehet.
  • Ami még fontos, apránként dobálhatod a hordóba a hozzávalókat, mindig ami van a kertben, vagy éppen vásárolod a piacon.
  •  

Timsó

Élelmiszeripari felhasználás 

Élelmiszerek esetén elsősorban növények feldolgozása során alkalmazzák, mert növeli a növényi rostok szilárdságát. Savanyúságot szabályozó anyagként, valamint csomósodást gátló anyagként is alkalmazzák (lisztek esetén). Elsősorban savanyúságokban, lisztben, liszt alapú készítményekben, valamint sajtokban fordulhat elő.

Egészségügyi hatások

Napi maximum beviteli mennyisége nincs meghatározva. A benne található alumínium elősegíti a B-vitamin felszívódását. Nagy mennyiségben befolyásolhatja a májműködést. Az élelmiszerek esetében használt koncentrációkban nincs efféle hatása.

 

Timsó - Wikipédia

CSALAMÁDÉ

Vegyes savanyúság

Hozzávalók a vegyes savanyúsághoz:

  • 1,5 kg uborka
  • 1,5 kg fejes káposzta
  • 1,5 kg paprika
  • 1,5 kg zöld paradicsom
  • 1 kg hagyma
  • 10 dkg só
  • 20 dkg cukor /lehet ízlés szerint több vagy kevesebb/
  • 1 mokkáskanál borkén
  • 1 teáskanál nátrium-benzonát
  • 2 dcl 20 %-os ecet
  • Elkészítése:

Az uborkát, káposztát, paprikát, zöld paradicsomot, hagymát szép vékonyra szeleteljük.
Aki szereti tehet bele még sárgarépát bébi dinnyét, szintén szeletelve.
Majd az összes hozzávalókat összekeverjük, letakarjuk, két napig pihentetjük és már rakhatjuk is az üvegekbe.
Víz nem kell hozzá, enged annyi levet ami elegendő!

 

MIT CSINÁLJAK, HA PEZSEG A HORDÓS SAVANYÚSÁGOM?

Ilyen és hasonló kérdésekkel találkoztam az oldalon. Én is jártam így, hogy elkezdett pezsegni, forrni a hordós savanyúságom. Fontos, hogy hűvös helyen tartsuk a hordós savanyúságunkat.  Mikor észrevettem, hogy pezseg a savanyúságom az  egész hordó tartalmát átnéztem, hátha belekerült egy hibás darab. Lemostam minden egyes darabot és új levet készítettem. Azt hiszem megéri ezt tenni, a léhez valók nem annyira drágák, mint a zöldségek. 

Remélem segíthettem annak, akinek szintén felforrt, vagy még csak kicsit pezsgett a hordós savanyúság?

 

0.022 mp