Farsangi fánk

Farsangi fánk

A fánkok királya 

 
Többféle fánk van (pl. csöröge vagy forgácsfánk, cseh fánk vagy dalkedli, a négerfánk vagy egérke is ismert), de közülük a farsangi fánk elkészítése igényel legnagyobb odafigyelést és körültekintést. A jól elkészített farsangi fánk könnyű, szalag van a derekán és egy lyuk a közepében, ahova házi készítésű barack lekvárt lehet tenni (persze mást is, de ez a hozzá legjobban illő). A fánk kelt tészta, abban különbözik egy átlagos kelt tésztától (pl. aranygaluska, darázsfészek, stb.), hogy sok tojás sárgája van benne, attól lesz szép sárga színű. Ha érdekel a recept, olvasd tovább itt.

A farsangi fánk hozzávalói:

(fontos, hogy minden szobahőmérsékletű legyen)

  • 1/2 kg finomliszt
  • 3 – 4 dl tej (a liszt minőségétől és a tojások mennyiségétől függően)
  • 4 – 6 db tojás sárgája
  • 6 – 10 dkg vaj
  • 3 dkg élesztő
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 1 evőkanál rum
  • csipet só
  • sárgabaracklekvár, porcukor, olaj a sütéshez (ez nem túl egészséges, jobb lenne a zsír, de én még nem mertem megpróbálni)

A farsangi fánk tésztájának elkészítése:

(én egy kelesző tálat használok)

 
Farsangi fánk
 
A lisztet a tálba szitálod, közepébe mélyedést készítesz. 1,5 dl telet meglangyosítasz, beleteszel 1 kk cukrot és az élesztőt, a tészta közepébe öntöd, kevés lisztet keversz hozzá (ez a kovász). Kb. negyedórát állni hagyod, ezalatt az élesztő dolgozni kezd, habosodik. Közben felolvasztod a vajat A tojások sárgáját összekevered a maradék cukorral, a vaníliás cukorral, a sóval, a vajjal és a liszthez adod. Az egészet összedolgozod kézzel vagy robotgéppel. Közben a maradék tejből vagy lisztből adsz hozzá szükség szerinti mennyiségeket. Ezt, sajnos, nem lehet pontosan megmondani, gyakorolni kell a kelt tészta készítését. Az összekeverés után még kézzel jól ki kell dolgozni, annyira, hogy hólyagos legyen. Amikor kész, a tálat belisztezed, a tészta alatt is, ráteszed a fedelet vagy letakarod konyharuhával és kb. 20-30 percig állni hagyod. Amikor a tészta kétszeresére dagadt, lisztezett munkalapra borítod. Átgyúrod és kinyújtod kb. ujjnyi vastagságúra, kerek szaggatóval kiszaggatod, még kb.10 percet pihenteted.
 

A farsangi fánk sütése:

 
Nagy lábosban vagy magas serpenyőben 4 ujjnyi olajat felforrósítasz, a kiszaggatott fánkokat középen alul ujjaddal benyomod és a másik oldalával lefelé teszed a forró olajba. Fedőt teszel rá. Amikor az alja megsült (ha figyelsz, a lábosból hallatszik a visszacsepegő víz hangja), leveszed a fedőt és a fánkokat megfordítod. A másik oldalt fedő nélkül sütöd. Ha jól dolgoztál, a fákok derekán világos színű szalag lesz. Szűrőkanállal papírtörlőre szeded ki, mert ez elszívja a fölösleges olajat.
A farsangi fánk tálalása:
Farsangi fánk tálalása
 
Porcukorral megszórva, házilag készített baracklekvárral megtöltheted a lyukakat a fánkok közepén, és kis tálkában mellé is adhatsz. Ez a klasszikus (és a legfinomabb), de más lekvárt is tálalhatsz mellé.
 
 
 
 
 
 
 
 

Farsangi fánk hozzászólásai

Szólj hozzá

0.019 mp