Csirkemell gyümölcsös kuszkusszal

Csirkemell gyümölcsös kuszkusszal

 
Hozzávalók 
4 kicsontozott csirkemell bőr nélkül, kb. 125 g/db 
• 2 evőkanál extra zöld olívaolaj 
• 1 evőkanál összevágott friss koriander zöld 
• 0,5 kávéskanál őrölt koriander 
• 0,5 kávéskanál őrölt kömény 
• 1 gerezd fokhagyma összezúzva 
• 1 db citrom leve 
• 1 kávéskanál pirospaprika 
• 2 kávéskanál összevágott friss petrezselyem 
• 1 csipet cayenne-i bors 
• só 
• fekete bors 
• 175 g kuszkusz 
• 25 g fogyasztásra kész aszalt őszibarack, apróra vágva 
• 25 g mazsola 
• 175 g paradicsom összevágva 
• 1 evőkanál összevágott friss koriander 
• 1 evőkanál olívaolaj 
• néhány friss korianderhajtás a díszítéshez
 
Elkészítés
1. A páclé elkészítéséhez az összes hozzávalót tegyük egy lapos tálba, és keverjük simára. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. 
2. Ejtsünk mindegyik csirkemellen néhány vágást. Tegyük a csirkét a páclébe, és forgassuk meg, amíg a páclé mindenütt jól éri, a vágásokat is dörzsöljük be. Fedjük le, és hűtsük 2 óra hosszat.
3. Forraljunk egy kannában vizet. Tegyük a kuszkuszt egy lábasba, és öntsünk hozzá 300 ml forrásban lévő vizet. Fedjük le, és hagyjuk állni 5 percig, amíg megduzzad.
4. Keverjük bele az őszibarackot, a mazsolát, a paradicsomot, a koriandert és az olívaolajat. Sózzuk, borsozzuk tetszés szerint, fedjük be, majd tegyük félre.
5. Melegítsük fel a grillsütőt közepes hőfokra. Grillezzük a csirkemelleket mindkét oldalukon 3-4 percig, amíg késsel megszúrva a hús tiszta levet nem ereszt. Szeleteljük fel, és tálaljuk a gyümölcsös kuszkusz tetejére halmozva, néhány korianderhajtással díszítve.
kuszkusz
 
Kuszkusz hozzávalók:
 
2,5 dl kuszkusz kb. 250g
2,5 dl forró víz
2 evőkanál extra szűz olívaolaj vagy kb. 2 dkg vaj (elhagyható)
A kuszkusz elkészítése talán az egyik legegyszerűbb konyhatechnikai feladat, így ez a berber eredetű észak-afrikai étel nemcsak finom és remek kísérője sokfajta ételnek, de talán a világ legegyszerűbben elkészíthető körete is.

Kuszkusz elkészítése

A kuszkusz elkészítéséhez csak forró vízzel kell a száraz tésztaszemeket felönteni. Mivel manapság a boltokban előgőzölt állapotban árulják (ez valami olyasmi, mint amit pl. a gyors rizs esetében csinálnak a rizzsel), ezért főzni egyáltalán nem szükséges.
 
A kuszkusz és a forrásban lévő víz arányára 1:1 és 1:1,5 között javasolt. Előbbi esetben egy pohár kuszkuszhoz egy pohár forró víz, míg a második esetben másfél pohár forró víz megy. Szerintem a kuszkusz igazán pergősen jó, és ehhez tökéletesen elég az 1:1 arányú elkészítés.
 
 Egy  tálban,  öntsd bele a száraz kuszkuszt. 4 személyre kb. egy bögre (2,5 dl vagy kb. 250 g) kuszkuszt számolj.
 
Öntsd föl ugyanannyi forró vízzel, ízlés szerint adj hozzá egy kevés olívaolajat vagy vajat. Kevés sót is lehet a kuszkuszra szórni.
 
Kuszkusz elkészítése: Öntsd fel azonos mennyiségű forró vízzel
 
Zárd le légmentesen műanyag fóliával. A gőzben azonnal párolódni kezd a kuszkusz, és szemmel látható, ahogy magába szívja a forró vizet.
 
Semmit mást nem kell vele csinálni, 5 perc alatt magába szívja a vizet és kész. Egy villával lazítsd fel a szemeket, hogy szép, pergős kuszkuszt kapj.
zöldséges kuszkusz
Mire jó a kuszkusz?
 
A kuszkusz tulajdonképpen a sivatag tarhonyája, durumbúzából készített tésztaétel. Eredeti hazájában, Észak-Afrikában is köretként eszik, szószos zöldség- vagy húsételekhez.
 
Természetesen kiváló kísérője bármilyen észak-afrikai ételnek, de nem kell feltétlenül így felhasználni. Bármilyen szószos étel köreteként érdemes kipróbálni, én a képeket pl. egy gombapaprikás főzésekor készítettem (lásd lejjebb a tálalást).
 
Légy kreatív, készíts kuszkuszt gyakran köretként! Kiváló kísérője akár magyaros, akár keleti szószos ételeknek, és nincs olyan köret, amit könnyebb lenne elkészíteni – hiszen szó szerint 5 perc alatt kész!
 

Csirkemell gyümölcsös kuszkusszal hozzászólásai

Szólj hozzá

0.02 mp